Sabtu, 18 Juli 2015

cara membuat ayam golek

   
Bahan-bahan ( 5 orang atau lebih )
  • 5 ulas bawang putih*
  • 15 tangkai cili kering*
  • 3 batang serai* (MaDiHaA letak 4 btg)
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas* (anggaran sama byk dengan halia)
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam*
  • 1 ekor ayam
  • Garam & serbuk kunyit secukupnya
  • 1 cawan santan
  • 1 kpg asam gelugor @ 1/2 cwn air asam jawa


Cara-cara


  1. Rebus ayam separuh masak dan separuh empuk bersama garam dan serbuk kunyi. (MaDiHaA letak garam 3 sudu kecil & serbuk kunyit 3 sudu kecil, masukkan air dlm periuk sehingga ayam tenggelam.. balik2kan ayam masa merebus)
  2. Tos kan ayam lalu digoreng hingga masak.
  3. Sementara menunggu ayam masak, mesin/blender semua bahan2 bertanda* lalu ditumis hingga garing dan naik minyak.
  4. Masukkan santan, asam, garam, gula & aji sikit. Biar secukup rasa kemudian masukkan ayam.
  5. Ratakan ayam bersama kuahnya sambil rasa asam garam nye.


(jika nak bakar.. siramkan kuah atas ayam & bakar dlm oven hingga masak)

Tidak ada komentar:

Posting Komentar