Bahan-bahan ( 5 orang atau lebih )
- 5 ulas bawang putih*
- 15 tangkai cili kering*
- 3 batang serai* (MaDiHaA letak 4 btg)
- 1 inci halia*
- 1/2 inci lengkuas* (anggaran sama byk dengan halia)
- 1 sudu besar serbuk kari ayam*
- 1 ekor ayam
- Garam & serbuk kunyit secukupnya
- 1 cawan santan
- 1 kpg asam gelugor @ 1/2 cwn air asam jawa
Cara-cara
- Rebus ayam separuh masak dan separuh empuk bersama garam dan serbuk kunyi. (MaDiHaA letak garam 3 sudu kecil & serbuk kunyit 3 sudu kecil, masukkan air dlm periuk sehingga ayam tenggelam.. balik2kan ayam masa merebus)
- Tos kan ayam lalu digoreng hingga masak.
- Sementara menunggu ayam masak, mesin/blender semua bahan2 bertanda* lalu ditumis hingga garing dan naik minyak.
- Masukkan santan, asam, garam, gula & aji sikit. Biar secukup rasa kemudian masukkan ayam.
- Ratakan ayam bersama kuahnya sambil rasa asam garam nye.
(jika nak bakar.. siramkan kuah atas ayam & bakar dlm oven hingga masak)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar